Des de fa alguns anys en la primera setmana de Maig, els carrers de Terrassa s'omplen d'una munió de gent vinguda d'arreu de Catalunya. Gent amb vestits rutilants es passegen per la ciutat d'Ègara tot evocant i proclamant als quatre vents una sola paraula: Modernisme.
Entre d'altres esdeveniments remarcables, l'associació de veïns de Ca n'Aurell ha coordinat, de nou, l'apadrinament del jardí de roses del parc, junt amb el Gegants i l'Ateneu. Guarnits amb vestits d'època i emulant alguns dels presents, com ara el president de l'Associació de veïns de Ca n'Aurell, Sr. Antoni Falgar, la lírica de Joan Maragall, o la mateixa Cíntia Massó fent un emotiu pregó, foren acompanyats del ball dels Gegants i el simbolisme floral trascendent als mateixos ideals de catalanitat i respecte a les tradicions.
En certa manera, hereva de les qualitats romàntiques de finals del Segle XIX, però amb els ulls ficats en el s. XX, el Modernisme significà una resposta contundent als canvis socioeconòmics que havia portat la Revolució Industrial i, alhora, representació d'unes aspiracions que buscaven un equilibri entre la tradició del folclore i els avenços i tendències més novetoses. Però va ser, per sobre de moltes coses, un ressorgiment d'uns nous valors de lliberalisme i laïcisme, ambdós, reptes ideològics que permeteren l'evolució de l'expressió individual i col·lectiva, transformant aspectes molt importants dins la nostra societat i que transmutaren -en poc més de vint anys- una societat agrària en un empori industrial amb grans perspectives de futur.
Un dels refugis modernistes de la ciutat de Terrassa, la masia Freixa i el Parc de Sant Jordi, ha estat, enguany, un dels focus d'atracció predilecta dels visitants de la Fira Modernista, i on una sèrie de parades, carrussels i activitats lúdiques de tota mena, esperaven als curiosos per a mostrar la vida i costums d'una època que, encara llunyana en el temps, ha demostrat no ser-ho gaire en el cor de moltes persones.
Copyright:
Imatges:
Vocalia d'Acció literària i filològica de l'Ateneu Terrassenc©
Article:
LITERATURA DEL MAÑANA©
2 comentarios:
¡Qué buenas las fotografías que acompañan la nota!
saludos cordiales desde Buenos Aires.
Araceli Otamendi
Gracias, Sra. Araceli.
A decir bien, no es la primera vez que nos lo dicen. Hemos recibido algunos mensajes parecidos, en nuestra redacción, que también lo atestiguan.
Celebramos que le hayan gustado.
Atentamente,
LITERATURA DEL MAÑANA
www.literaturadart.blogspot.com
Publicar un comentario